21 Şubat 2011 Pazartesi

Çalışanların Önerileri Tofaş’a Bir Yılda 10 Milyon Euro Kazandırmış


İnsan Kaynakları uygulamalarının zaman ve maliyet kaybı olduğunu düşünen sevgili yöneticilerimiz için bunun tam aksini kanıtlayacak bir örnekle karşılaştım bugün internette gezinirken.

http://www.yenibiris.com/ sitesinde yayınlanan eski tarihli bir röportaja göre öneri sistemini uygulayan Tofaş İnsan Kaynakları ekibi maliyet kaybından çok tasarrufa ve hatta daha fazla gelir elde edilmesine yol açıyor. Yapılan röportaja göre 70'li yıllardan günümüze bu öneri sistemini uygulayan Tofaş, 2007 yılında sadece öneriler yoluyla 10 milyon Euro (yaklaşık 20 milyon TL) kazanmış.

2007 yılında 9.000 çalışanından 40.000 öneri alan Tofaş ekibinin özellikle mavi yaka çalışanları iş yaparken karşılaştıkları aksaklıkları ortadan kaldırmak için sundukları önerilerin dikkate alınmasıyla hem şirket kazancına azımsanmayacak bir katkı sağlıyorlar hem de öneri şampiyonu olanlar 2-3 maaşa denk gelen primler alıyorlar.
Tofaş'ta 2007 verilerine göre önerilerin yaklaşık %70'i devreye giriyor. Önceki yıllarda 4-5 milyon Euro kazanç elde edilirken 2007 önerilerinin uygulanmasıyla bu kazanç 10 milyon Euro gibi bir rakama ulaşmış. Öneri sistemi yaklaşık 25 yıldır devrede. 1985-2007 yılları arasında toplamda 77,5 milyon Euroluk kazanç elde edilmiş durumda.

İnsan Kaynağının fikirlerine değer veren firma sadece çalışanını memnun etmekle kalmıyor böylelikle, kendisi de azımsanmayacak derecede karlı çıkıyor görüldüğü üzere ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder